1

Bună! 🙂

Am revenit cu al doilea articol legat de păr. Aşa cum îţi spuneam data trecută, astăzi, o să-ţi prezint “bolile” pe care le poate face părul.

Şi el, ca şi tine se îmbolnăveşte şi suferă. Şi cine mai bine decât tine, poate să-i sară în ajutor?

Nu cred că există cineva în lumea asta, care să nu-şi dorească un păr frumos. Dar, ceea ce mulţi nu iau în calcul, este că părul, nu face altceva decât să reflecte starea de bine şi de sănătate a purtătorului.

Prin urmare, o femeie care are grijă de alimentaţia ei, care face sport, care se preocupă în permenentă de starea ei fizică şi psihică, ai să observi că are un păr frumos şi sănătos. Poate ai să-mi spui că şi geneticul are un rol important, poate! Dar asta nu e o scuză de care să te legi, pentru că tu nu ai chef să acorzi atenţia cuvenită părului tău.

O să încep prin a-ţi prezenta “bolile” pe care le poate face părul tău. Înainte de asta, vreau ca tu să ştii că părul se poate degrada, din cauza a 3 tipuri de deteriorare:

 • fizică
 • chimică
 • biologică

Deteriorarea fizică, este cauzată de procesul natural  de îmbătrânire. Şi părul îmbătrâneşte pe măsură ce creşte. Spre exemplu, firele de păr care au depăşit nivelul umărului, au probabil o vârstă de cel puţin trei ani. Părul cu această lungime a fost deja şamponat de sute de ori, a fost pieptănat, periat şi expus diferitor tipuri de factori, dintre care mulţi au cauzat deteriorarea sa. Activităţi care produc deteriorarea fizică a părului sunt:

 • Şamponarea – spălarea frecventă a părului duce la curăţarea uleiurilor naturale care lubrifiază şi protejează părul.
 • Perierea – perierea forţată a părului duce în timp la distrugerea cuticulelor. De aceea, periajul trebuie realizat cu mare atenţie şi cu ajutorul unei perii de calitate.
 • Pieptănarea – pentru sănătatea parului tăt, alege un pieptene cu dinţi rari. Părul încurcat se piaptănă  începând cu vârfurile.
 • Elasticele din cauciuc – elasticele aplicate prea strâns distrug cuticulele şi provoacă ruperea firelor de păr.
 • Bigudiurile – întinderea excesivă a părului pe bigudiurile rotunde, poate distruge acea parte a cortexului care dă elasticitatea firului de păr. De aceea, este bine să nu întinzi prea tare părul.
 • placaCăldura – dacă uscătorul este prea aproape de păr sau este menţinut mult pe o suprafaţă a părului, se acumulază o temperatură prea ridicată, care poate să distrugă cuticula, în felul acesta fiind expus cortexul. Şi uite aşa, părul îşi pierde umiditatea naturală.
 • Plăcile electrice de întins părul – acestea sunt probabil cele mai dăunătoare surse de căldură deoarece implică aplicarea căldurii direct pe păr, deteriorând astfel cuticulele şi ducând la expunerea cortexului, ceea ce cauzează pierderea umidităţii naturale a părului.

Deteriorarea chimică. Fiecare aplicare a unor substanţe chimice pe păr duce la deteriorarea acestuia. Unele substanţe sunt mai dăunătoare decât altele, dar toate substanţele chimice au un efect asupra părului. Cele mai dăunătoare substanţe chimice sunt:

 • Produsele de calitate inferioară– utilizarea unor şampoane şi a unor produse de styling de proastă calitate poate face în timp părul dificil de aranjat. Aici nu vreau să intru în multe detalii, pentru că fiecare dintre noi apreciază calitatea în felul lui. Eu îmi dau seama dacă un produs este de calitate, dacă mie îmi face bine. Însă acelaşi produs, pe tine poate să nu te mulţumească în aceiaşi măsură. Şi tu vei spune, că produsul respectiv, nu este de calitate.
 • Ondularea permanentă – implică ridicarea cuticulelor pentru a permite substanţelor chimice să pătrundă în firul de păr. Substanţele chimice duc la modificarea legăturilor chimice din cortex. Dacă sunt impropriu folosite, substanţele pot deteriora şi slăbi firele de păr, deoarece reuşesc să modifice echilibrul de acizi al acestora.
 • Vopsirea – utilizarea improprie a vopselelor de păr poate duce lavopsit deteriorarea şi slăbirea părului, în special atunci când procesul de vopsire modifică echilibrul acid natural al părului. În cazul vopsirii permanente, cuticula este ridicată pentru a permite substanţelor chimice să pătrundă în firul de păr, iar acţiunea substanţelor cauzează modificarea legăturilor chimice naturale din cortex.
 • Oxigenarea – aceasta este probabil cea mai periculoasă procedură. Substanţele chimice înlătură culoarea naturală a părului şi, în acelaşi timp, îi afectează umiditatea naturală. Efectele substanţelor chimice asupra umidităţii naturale sunt ireversibile.
 • Clorul – substanţa pe care o întălneşti foarte des atunci când mergi la  piscină. Clorul este o substanţă alcalină şi prin combinaţie cu cheratina din păr , produce un efect „sticlos”. Procesul este deosebit de dăunător pentru părul lung.

Deteriorarea biologică. Câteva dintre cele mai comune boli ale părului sunt:

 • Foliculita este o infecţie bacteriană a foliculilor. Cum se manifestă? Dacă te uiţi cu atenţie, zona din jurul foliculilor este înroşită, iar în jurul firelor de păr, apar nişte pustule mici, de culoare galbenă.
 • varfuri despicateFragilitis crinium, cunoscută sub denumirea de “vârfuri despicate”, apare atunci când cuticulele se usucă şi încep să se rupă. Vârfurile despicate sunt întâlnite cel mai des,  în cazul părului lung. Ce trebuie să ştii? Există produse care pot fi folosite pentru repararea cosmetică a părului, dar nu există alt tratament pentru această afecţiune, decât tăierea vârfurilor despicate. Eu am purtat cu succes vârfurile despicate. Fiind adepta părului lung, aveam impresia că dacă tai vârfurile, o să pierd lungimea. Nimic mai fals! De aproape 2 ani, îmi tai vârfurile o dată la 3 luni, şi am ajuns să am părul lung, până la jumătatea spatelui. Bineînţeles, fără vârfuri despicate! 🙂
 • Impetigo este o infecţie foarte contagioasă, de natură bacteriană. Boala se manifestă prin apariţia unor vezicule mici, de culoare roşie, care o dată sparte, produc o crustă groasă de culoare galbenă. După ce au fost sparte, veziculele se unesc, formând o zonă mare, infectată şi acoperită de o crustă. Este indicat să apelezi la un medic dermatolog pentru a-ţi recomanda un tratament potrivit.
 • Pediculoza capului sau în termeni populari “ păduchi”. Ce sunt ei de fapt? Păduchii sunt paraziţi care se hrănesc din pielea capului. Femelele îşi depun ouăle pe firele de păr, iar ouăle se ataşează de păr datorită unei substanţe puternic adezive. Pe piaţă sunt o serie de soluţii eficiente pentru a scăpa de această boală.
 • Pityriasis capitis sau mătreaţa. Cum apare? Mătreaţa poate fi cauzată de o infecţie, de un micro-organism, sau uneori, de carenţa de sebum. Aceasta din urmă, poate apărea ca urmare a  producţiei insuficiente de uleiuri naturale, fie tratării necorespunzătoare a părului cu produse de proastă calitate. Pentru tratarea bolii se recomandă  folosirea produselor medicinale hidratante, care înmoaie şi hidratează scalpul.
 • Psoriasis. Este o boală care poate apărea oriunde pe suprafaţa corpului. Apare frecvent în spatele urechilor şi de-a lungul liniei de creştere a părului. În cazul acestei boli, celulele pielii se reproduc cu o viteză mai mare decât cea naturală. Ca urmare a acestui fenomen, pe scalp apar porţiuni acoperite de solzi, iar îndepărtarea acestora duce la apariţia unei răni. Cum se manifestă? Boala este însoţită de mâncărime şi produce disconfort, dar nu este contagioasă sau infecţioasă. În farmacii, există şampoane medicinale, care au rolul de a încetini producerea de celule şi de a atenua senzaţia de disconfort.
 • Ateromul. Se manifestă sub forma unor protuberanţe solide sub suprafaţa scalpului, acolo unde glandele sebacee au fost blocate de sebuum. Aceste chisturi pot creşte în dimensiuni, devenind vizibile şi pot să afecteze creşterea părului. NU sunt însă infecţioase şi dispar de obicei de la sine.
 • Seboreea  este numele dat bolii care face ca scalpul să fie foarte uleios sau „gras”. Apare ca urmare a secreţiei excesive a glandelor sebacee de la nivelul scalpului. Se recomandă folosirea produselor destinate părului gras.
 • Tinea capitis, mai este cunoscută şi sub denumirea de herpesul scalpului. Această boală este foarte contagioasă, fiind o infecţie cauzată de o ciupercă. Cum o identifici? Părul se rupe aproape de nivelul scalpului, iar pe piele apar porţiuni circulare de culoare roşie, cu un centru de culoare gri.
 • Trichorrexis nodosa sau „părul mărgelat”. Firul de păr prezintă în unele locuri, porţiuni îngroşate, iar unele fire se vor rupe exact în aceste porţiuni. Nu există un tratament special, dar se pot folosi produse pentru fortifierea firului de păr.
 • Negii sunt cauzaţi de un virus care afectează pielea şi pot avea dimensiuni diferite. Apar pe mâini, picioare şi uneori chiar şi pe faţă. Cel mai bun tratament în cazul negilor, poate fi recomandat de către medici.

Acestea sunt bolile ascunse ale părului şi este bine să le cunoaştem.

În materialul următor, vin cu sugestii practice şi la îndemâna oricui, pentru ingrijirea fiecărui tip de păr.

Rugămintea mea este să îţi faci timp pentru tine şi să identifici ce tip de păr ai. Începe de azi, să fii mai atentă la nevoile părului tău şi ajută-l să fie sănătos.

Îţi doresc o zi cochetă, şi nu uita că sunt multe femei care ar putea să înveţe din experienţa ta. Exprimă-te printr-un comentariu sub articol. E foarte simplu!

 Cu drag! 🙂

Comments

comments

20 Shares
Share20
Tweet
Pin
Share