titlu

Bună!
Monica sunt.

Mi-am început săptămâna plină de energie şi pusă pe fapte mari.

În urma chestionarului pe care l-am făcut pe site, am identificat câteva dintre nevoile femeilor cochete. Cea mai mare problemă cu care ele se confruntă este părul. Nimic surprinzător, nu-i aşa?

Şi mie părul mi-a dat mari bătăi de cap. Că doar era aproape de el. 🙂

Eu am părul normal cu tendinţe de îngrăşare, firul este subţire şi la capitolul cantitate, nu stau prea bine. Am noroc însă de o culoare naturală frumoasă, un şaten strălucitor.

Pentru că nu mi-am cunoscut părul foarte bine şi mai ales pentru că nu i-am studiat nevoile, „am greşit faţă de el” de câteva ori:

 • l-am decolorat cu pudră (se purtau la vremea respectivă, şuviţele blonde),
 • l-am vopsit de 2 ori consecutiv (pentru că nu eram mulţumită de aspectul şuviţelor),
 • am purtat blond vreo 2 ani,
 • i-am aplicat o vopsea verde, care în combinaţie cu blond, mi-a colorat întreaga podoabă capilară, într-un albastru de invidiat,
 • m-am spălat o zi întreagă pe păr, în speranţa că albastrul va renunţa în a rămâne încrâncenat pe firele mele de păr. Nu am avut succes, aşa că am mai aplicat 2 tuburi de vopsea de blond.

De la experinţele enumerate mai sus, au trecut ceva ani. Acum sunt adepta naturalului. Dar a fost ceva muncă până să ajung să am din nou, un păr sănătos.

Pentru a avea grijă de părul nostru, trebuie mai întâi să-l cunoaştem. Aşa că, primul lucru pe care trebuie tu să-l faci, este să ştii ce tip de păr ai.

Cum poţi afla asta? Simplu. Faci un mic test. Ai nevoie de 2 şerveţele.

Speli părul şi a doua zi, presezi un şerveţel pe pielea din creştetul capului şi un şerveţel pe pielea din spatele urechilor. Atenţie! Nu freca şerveţelele de piele, ci doar presează cu putere.

Studiezi cu atenţie cele două şerveţele şi ai aflat ce tip de păr ai. Dacă:

 • Pe şerveţel nu apare nicio pată de grăsime, ai un păr uscat sau normal.
 • Pe şerveţel apar pete de grăsime, ai un păr gras.

Să luam pe rând fiecare tip de păr.

 1. Părul normal. Este uşor de întreţinut şi are strălucire naturală.
 2. Părul gras. De cele mai multe ori prezină mătreaţă, are aspect uleios şi te poţi înţelege cu el cam 2 zile.
 3. Părul uscat. Are în permanenţă aspect de degradat si se electrizează la periere.
 4. Părul mixt. Are atât caracteristicile părului uscat cât şi cele ale părului gras. Vârfurile firelor de păr sunt uscate, despicate iar rădăcina este uleioasă.

Ce este de fapt părul? Din ce sunt alcătuite firele de păr?

Firul de păr este constituit din celule moarte. Scalpul nostru conţine sute de mii de foliculi, structuri asemănătoare porilor, din care cresc firele de păr şi fiecare folicul produce numeroase fire de păr.

Învelişul exterior al firului de păr, reprezintă de fapt cheratina, care este împinsă în exterior de folicul. Fiecare fir de păr este format din cheratină, cantităţi mici de apă şi un agent de legare, care uneşte cheratina şi apa.

Structura firului de păr

Firul de păr este constituit dintr-o serie de straturi

 • Cuticula este învelişul exterior şi protector al firului de păr. Acest înveliş este format din solzi suprapuşi şi poatestructura fir de par fi dispus în mai multe straturi. Solzii sunt cei care dau flexibilitatea firului. Cuticula este translucidă şi permite culorii părului (dată de cortex) să fie vizibilă.
 • Cortexul este partea centrală a firului de păr este constituită din fibre lungi, răsucite astfel încât au aspectul unei sfori. În centrul celor mai fine fibre ale cortexului se găsesc trei lanţuri (polipeptidice), legate prin trei tipuri de legături: hidrogen, sare şi sulf. Legăturile disulfide sunt cele care trebuie desfăcute pentru a modifica forma părului. Cortexul este cel care determină şi culoarea părului. Există două tipuri de pigmenţi: melanina, care conferă culoarea castanie sau brună şi pheomelanina, care conferă culoarea roşcată sau blondă
 • Măduva (medulla). Aceasta se află în centrul tulpinii părului şi nu are rol în procesul de coafare a părului.

Câte tipuri de păr există şi ce caracteristici are fiecare tip de păr?

Există trei tipuri de păr uman: primar, secundar şi terţiar.

 1. Părul primar  este foarte fin şi creşte pe toate porţiunile corpului, mai puţin buze, palme, tălpi şi pleoape. Părul primar nu conţine pigment, acesta fiind motivul pentru care părul primar este mai puţin vizibil;
 2. Părul secundar este scurt, ţepos şi aspru. În categoria părului secundar intră sprâncenele, genele şi părul din cavitatăţile deschise ale urechilor şi nasului. Părul secundar creşte direct din piele iar desimea sa creşte cu vârsta.
 3. Părul terţiar este părul mai lung care creşte pe scalp. La adulţi, apare în zona axilei, în zona inghinală, iar la bărbaţi apare sub formă de barbă şi mustaţă. Fiecare fir de păr terţiar este prevăzut cu o glandă sebacee proprie (care produce sebum) şi cu un muşchi erector pili, care face părul să stea ridicat. Părul terţiar conţine pigment, care conferă părului o culoare anume şi poate fi drept, ondulat sau creţ.

Din punct de vedere al texturii, firul de păr poate fi: subţire, mediu sau gros.

Densitatea este dată de cantitatea de fire de păr din care se compune podoaba capilară. O persoană cu păr fin poate avea mai multe fire de păr decât o persoană care are un fir de păr gros. Cantitatea de fire de păr de pe scalp depinde de mai mulţi factori şi variază foarte mult, dar următoarele densităţi sunt considerate ca fiind medii:

 • pentru părul blond natural – 130.000
 • pentru părul roşcat natural – 80.000
 • pentru părul şaten natural – 100.000
 • pentru părul brunet natural – 100.000

poza parAcum că ai aflat toate informaţiile de care ai nevoie, te invit să-ţi faci testul pentru identificarea tipului de păr. Numai după ce vei face cunoştinţă cu părul tău, vei putea să-l ajuţi, aşa cum are el nevoie, şi nu aşa cum crezi tu că este mai bine.

În articolul viitor, îţi voi prezenta “bolile” pe care poate să le aibă părul şi cum trebuie să le prevenim.

Te aştept cu un comentariu sub aricol, după ce ţi-ai identificat tipul de păr.

Până data viitoare, te îmbrăţisez cu drag şi îţi doresc să petreci timp cu părul tău.

Comments

comments

102 Shares
Share102
Tweet
Pin
Share