În urmă cu ceva timp, îţi spuneam de importanţa identificării subtonului pielii tale. Te rugam atunci să faci un mic test prin care să aflii dacă te încadrezi în categoria persoanelor “reci” sau “calde”. Dacă nu ai făcut asta încă, o poţi face aici.
Bun. Acum că ai noţiunile de bază, putem merge mai departe. Dacă tenul tău are un subton “rece”, atunci culorile care te pun în valoare sunt:
Iar dacă tenul tău are un subton “cald”, culorile potrivite ţie sunt:
Ce înseamnă asta? Că începând de la vestimentaţie, culoarea fardului de ochi, a blush-ului sau a rujului, schemele cromatice de mai sus, trebuie să-ţi devină foarte cunoscute. Iar alegerile pe care le vei face de acum înainte, să te ducă automat la culorile care ţi se potrivesc.
Pe lângă subtonurile pielii, mai sunt 2 reguli cromatice pe care trebuie să le ştii. Înainte să le aflii, hai să discutăm un pic despre contrastul cromatic. Ştii deja culorile calde: galben, oranj şi roşu, şi culorile reci :verde, albastru şi violet.
Atunci cand asociem o culoare caldă cu una rece, va rezulta un contrast de cald-rece sau caloric.
În funcţie de saturaţia şi variaţiile cromatice ale culorilor, ele pot fi mai calde sau mai reci.
Cele 2 reguli cromatice:
- Puse una peste alta, culorile opuse se pot estompa.
- Puse una lângă alta, culorile opuse devin mai intense.
Poate te întrebi ce legătura are toată poveste asta a culorilor, cu alegerea fondului de ten. Îţi spun imediat! 🙂
Citesc în toate formurile din ţară, topicuri de genul “fetelor, recomandaţi-mi un fond de ten bun! “. Şi răspunsurile încep să curgă, ba x, ba y, dar nu z că e scump, şi nici w că lasă urme şi nu e uniform. Iar q în niciun caz, că nu ştiu ce mai are!
Pentru că un anumit fond de ten mi se potriveşte MIE, pentru că EU am tenul mixt şi subtonul pielii este “rece”. Cum să fie acelaşi produs potrivit pentru tine care ai tenul uscat?
Şi pentru că vreau să te ştiu o femeie bine informată, o să te ajut să îţi alegi fondul de ten potrivit pentru tine. Pentru asta, o să bifăm împreună 2 aspecte:
- îţi identifici subtonul pielii,
- îţi identifici tipul de piele.
De subton ţi-am tot vorbit, aşa că ştii cum să faci asta. Tipurile de ten, ţi le reamintesc mai jos:
- Normal: senzație de confort după curăţare, ten fin, textură cu pori mici. Obrajii sunt cea mai uscată zonă, nu atât de excesiv însă. Poatet prezenta unele zone de strălucire și pori mai mari pe frunte, nas, bărbie. Conținutul de apă şi de ulei în această piele este echilibrat.
- Uscat / Foarte uscat: după curăţare se simte o senzaţie de strângere . Aspectul general pare dur și deshidratat. Porii sunt mici, aproape invizibili. Prezintă linii fine mai repede decât alte tipuri de piele.
- Gras: pielea este lucioasă, mai ales în zona T (frunte, nas, bărbie și). Porii sunt mari, vizibili. Apar eruptii frecvente iar liniile fine sunt reduse numeric.
- Mixt: pielea este uleioasă în Zona T, obrajii sunt uscaţi iar pe
frunte, nas şi bărbie porii sunt mai mari, vizibili.
- Sensibil: tenul poate varia de la uscat la gras, se irită uşor de la de cosmetice, hidratare și curățare, este predispus la roşeaţă, are senzație de mâncărime.
Dacă descrierile de mai sus nu te-au convins, uite un test de auto-analiză, care să te ajute şi mai mult:
- Uită-te în oglindă la pielea ta curată, nehidratată. Cum este textura de ansamblu? deshidratată (ten uscat), lucioasă (ten gras) sau netedă (ten normal)? Cum arată porii?
- Cum se simte pielea ta după spălare? senzaţia de stângere în zona frunţii este un indiciu al pielii uscate.
- Cum arată pielea ta la jumătatea zilei? Este uleioasă sau uscată? chiar dacă tenul a fost hidratat dimineaţa?
- Ce factori influențează starea actuală a pielii tale: stresul? fluctuaţiile hormonale? expunerea la soare? dieta?
- Are pielea ta are daune vizibile provocate de soare? Cum te protejezi împotriva soarelui?
Răspunde la toate întrebările, analizează-ţi chipul cu atenţie şi cu multă răbdare. Este vorba despre TINE, aici şi acum!
Se presupune că în această etapă deja ştii ce subton are pielea ta şi ce tip de ten ai. Asta te va ajuta mai departe, să identifici TEXTURA şi CULOAREA fondului de ten, care ţi se potriveşte.
Totuşi, cred că a venit momentul să mai clarificăm un aspect, şi anume, reticenţa pe care o au femeile în a purta fond de ten. Foarte multe dintre femeile cu care am ocazia să interacţionez, asociază acest produs cosmetic, cu o mască. Nu există decât 2 explicaţii pentru asta: fie ai văzut pe stradă femei cu fond de ten nepotrivit, fie ai ales chiar tu o nuanţă greşită. Şi atunci, pentru TINE, în percepţia TA, fondul de ten a devenit o MASCĂ.
Dar fondul de ten, este exact opusul la ceea ce gândeşti TU despre el. Un produs bine ales, potrivit ţie, se confrundă cu tonalitatea pielii tale, şi devine parte dintr-un întreg. De aceea, este foarte important să ALEGI produsele pentru nevoile tale.
Formulele fondului de ten. Ghidează-te după următoarele informaţii pentru a alege formula care ţi se potriveşte.
Tinted Moisturizer = cremă hidratantă colorată (BB). Este potrivită pentru ten normal / normal-spre-uscat. Oferă o acoperire de iluminare şi este o alternativă foarte bună la fondul de ten. Oferă un aspect complet natural şi este o alegere foarte potrivită pentru week-end.
Tinted face balm = balsam colorat intens hidratant. Este potrivit pentru pielea foarte uscată. Oferă o acoperire destul de mare, hidratează intens şi conferă pielii un aspect proaspăt. Balsamul umple de asemenea liniile fine şi crează un aspect de netezire şi uniformizare.
Stick foundation = fond de ten solid, sub forma de baton (stick). Este indicat pentru toate tipurile de ten, cu excepția celui gras. Oferă o acoperire completă, medie spre mare şi este cel mai bun fond de ten pentru fotografie (foto stânga).
Liquid foundation = Fondul de ten lichid este foarte potrivit pentru tenul uscat si extra-uscat. Hidratează și catifelează, oferind o acoperie medie spre completă.
Moisturizing compact= Fond de ten hidratant compact. Se potriveşte pentru pielea uscată si extra-uscată. Formulele hidratante oferă o acoperire medie spre completă (foto dreapta).
Whipped foundation = fondul de ten cremă/ spumă. Ideal pentru tenul mixt, cu textură cu pori. Echilibrează pielea, prin hidratarea zonelor uscate şi absorbtia de ulei din zona T. Oferă o acoperire medie spre completă (foto stânga).
Oil-free liquid foundation = fond de ten lichid oil free. Este foarte potrivit pentru tenul gras şi tenul mixt în timpul verii. Absoarbe excesul de sebum și netezește oferind în același timp luminozitate pentru o acoperire medie.Oil-free cream foundation = fond de ten cremă, oil free. Potrivit pentru ten normal spre gras, absoarbe uleiul şi oferă acoperiere medie spre completă. Este o alegere bună pentru a acoperi acneea şi porii mari.
Găsirea nuantei perfecte şi 6 lucruri pe care TREBUIE să le ştii despre fondul de ten
După ce ai ales formula potrivită, trebuie să alegi şi nuanţa potrivită. Cum îţi dai seama că ai gasit-o? Nuanța corectă se va amesteca cu pielea şi nu va fi observată.
1. Foarte important!!! Asigură-te ca fondul de ten are baza galbenă sau bej.Toată lumea are nuanțe galbene în piele.
Chiar dacă ai tenul “rece”, fondul de ten cu baza roz, arată ca o mască pe chip. Doar 1% sută dintre femei, au nevoie de un fond de ten cu bază roz. Sunt acele persoane care au arsuri solare chiar şi la umbră.
2. Fondul de ten nu trebuie sa schimbe culoarea feței.
Testează mai multe nuanţe de fond de ten pe faţa ta, între nas și obraz. Desenează o bandă de fond de ten pe obraz, la linia maxilarului şi amestecă ușor în piele. De asemenea, testează o nuanţă mai deschisă şi una mai închisa, pentru comparație. Nuanța potrivită va dispărea în piele.
Verifică apoi culoarea aleasă pe gât si pe frunte. Uneori, femeile au pielea mai închisă pe frunte și nuanţa care se potriveşte aici, se va potrivi pe întreaga față.
3. Testeaza întotdeauna fondul de ten în lumină naturală. Aşează-te în dreptul unui ferestre pentru a identifica nuanţa care dispare în piele. Acela este fondul de ten care ţi se potriveşte.
Nu testa fondul de ten pe o parte a brațului, pentru că faţa este rareori de aceeași culoare ca și restul corpului.
4. În cazul în care tonul pielii devine mai închis vara, poate fi necesar să adaptezi nuanţa fondului de ten.
5. Tenul gras închide nuanţa fondului de ten cu un ton. Verifică dacă ţi se întâmplă asta!
6. Un fond de ten sub formă de baton cu o nuanţă sau două mai deschisă decât nuanţa pielii, poate fi folosit pentru a lumina zona de sub ochi, în loc de anticearcăn.
Cum ţi se pare acest material despre fondul de ten?
Ce informaţii noi ai aflat?
În articolul următor, o să-ţi spun cum să rezolvi imediat eventualele “probleme” legate de aplicarea fondului de ten. Tot atunci, o să aflii cum să-ţi ascunzi coşurile, petele, pistruii, cearcănele sau orice altceva nu vrei să fie la vedere.
Pe curând,
Monica Mihai
Frumos si bine documentat….bine argumentat si…..logic pt cine msi stie una,alta. Bravo!
Multumesc pentru apreciere! 🙂
Mi-a placut foarte mult, in timp am intuit ce culori mi se potrivesc dar acum mi-ai confirmat. Mai mult tot aceleasi culori ma avantajeaza si din punct de vedere vestimentar!
Cu drag! 🙂